cer 4
Planina Cer   2018

Memorijalni kompleks Cer

strelica
cer 5

Javni konkurs

Otkup

Lokacija

planina Cer, Srbija

Godina projektovanja

2018.

Autor

Milan Vujović

Sv. Georgije (Đorđe) u srpskom narodu zauzima posebno mesto među slavljenim svetiteljima, i posvećene su mu čak dve Slave, Đurđevdan i Đurđic. Po predanju sv. Georgije je „ubio Aždahu“ i na taj način spasio svoj narod u drevnoj Palestini, koji je posle tog viteškog gesta primio hrišćanstvo. Kod Srba je sv. Đorđe simbol stradanja i pobede, izuzetno poštovan svetac kome su posvećene mnoge crkve i hramovi.

 

Smisao čitavog koncepta je da se mesto velike borbe, pobede ali i stradanja srpske vojske i naroda obeleži jednim dostojnim spomenikom koji je lako sagledati sa velike udaljenosti i koji bi na jasan, nedvosmislen simbolički način ukazao na svoju svrhu i motive zbog kojih je podignut. Kružni svetleći prsten koji je postavljen iznad stabala na slemenu Cera ima višestruku ulogu. Kao reper i orijentir ukazuje na Cer kao na „sveto mesto“, poprište i „kamen međaš“ u srpskoj istoriji.

 

Na simboličkom nivou razumevanja, ovakav spomenik označava mesto velike vojne bitke ali i mesto duhovne i moralne katarze naroda koji brani svoje vrednosti i u toj borbi odnosi pobedu. Oreol je posvećen svim dušama poginulih i postradalih vojnika ali i čitavom narodu, a možda pre svega planini Cer kao „mitskom“ mestu postojanja i uznesenja.