NARODNI-MUZEJ-NIS 1
Niš   2020

Narodni muzej Niš

strelica
narodni muzej nis 2
Javni konkurs
Prva nagrada
Lokacija
Niš, Srbija
Godina projektovanja
2020.
Autori
Dejan Miletić
Milan Vujović
Saradnik
Luka Vujović

Objekat svojim karakterističnim oblikom utiče na formiranje nove siluete grada Niša i gradskoj veduti donosi neophodno osveženje. Panoramski pogled koji se na grad pruža od obala reke Nišave, a posebno sa različitih pozicija na Tvrđavi izgradnjom i pojavom objekta novog Muzeja dobija novu žižnu tačku.

 

Na taj način se, suptilnim arhitektonskim sredstvima ukupna slika grada menja i osavremenjuje a istorijskom jezgru se novom zgradom Muzeja i zaštićenim objektima i ambijentima u neposrednom okruženju daje poseban značaj u gradskom prostoru. Fokusna i žižna tačka panoramskih vizura iz različitih rakursa u gradu seli se ka novom objektu i time se čitav ambijent definiše kao novi gradski centar kulture.

 

Izložbeni prostori muzeja podeljeni su na dve celine. U prizemlju su smeštene povremene postavke. Na spratovima iznad prizemlja su smešteni prostori stalne postavke. Fleksibilnost izložbenog prostora ogleda se u jednostavnoj liniji kretanja posetilaca kako u vertikalnom tako i u horizontalnom planu. Izložbeni prostori su projektovani tangencijalno u odnosu na komunikacije i mogu se koristiti jednovremeno u celini ili se, prema potrebi deliti na više nezavisnih tematskih ili hronoloških celina, odeljaka ili „soba“.

 

Prostor je tako osmišljen da može simultano da predstavi artefakte različitih gabarita i volumetrije, od dela i predmeta iz istorijskih epoha, preko klasične skulpture srednje veličine i dela likovne umetnosti (slike, grafika, tekstil...) pa sve do dela modernih po izrazu i konceptu (galerija u podrumu, video-art, perform-art...) Takođe, prostornim konceptom izložbenog prostora omogućene su različite kustoske varijacije izloženog materijala, od hronološki prikazanih zbirki do tematskih izložbi, prezentacija ili javnih događaja.

 

Time se nova zgrada muzeja pozicionira u kulturnom životu grada Niša (i čitavog regiona) kao mesto žive komunikacije i aktivnog odnosa prema javnosti i posetiocima. Ideja je da se objekat Muzeja ne konstituiše kao mesto čija je isključiva misija čuvanje, održavanje i izlaganje umetničkih predmeta i kulturne baštine, već pre svega kao mesto koje je novi generator kulturnih dešavanja u najširem smislu.