vrtic patrijarh pavle 1
RS, BiH   2016

Vrtić „Partijarh Pavle”

strelica
vrtic patrijarh pavle 4
Lokacija
Istočno Novo Sarajevo, RS, BIH
Godina projektovanja
2014.
Godina realizacije
2016.
Površina
750 m2
Autori
Siniša Lučić
Milan Vujović
Investitor
Opština Istočno Novo Sarajevo

Dečiji vrtić "Patrijarh Pavle", nalazi se u samom centru Istočnog Novog Sarajeva, grada koji se ubrzano urbanistički formira i razvija. U takvom kontekstu projektovan je objekat društvenog standarda, dečiji vrtić sa jaslama, kapaciteta 100 korisnika i površine oko 750 m2.

 

Ova arhitektonska minijatura uspostavlja prostorni dijalog sa trgom Gavrila Principa (kao centralnim mestom okupljanja i socijalne komunikacije) i stambeno-poslovnim blokovima koji se nalaze u neposrednom okruženju. Svedenim i jasno komponovanim volumenima, promišljenom orijentacijom i jednostavnom materijalizacijom uz decentnu primenu polihromije (akcentovanjem pojedinih detalja i volumena) kroz projekat se tragalo za jasnim i konkretnim arhitektonskim izrazom.

 

Programska i prostorna svedenost ovog projekta, kao i skroman i unapred definisan budžet, zahtevali su racionalnost i promišljenost u svakom od aspekata projekta. U takvim uslovima, težilo se postizanju jedinstva svih elemenata arhitekture. Ovakav način rada, uz korektnu saradnju projektanta i investitora, dao je kao rezultat objekat koji je realizovan svedenim, skromnim izražajnim i finansijskim sredstvima, koji je i pored toga vredan i zapažen u lokalnoj zajednici a posebno zbog činjenice da se radi o prvom objektu ovakve namene koji je izgrađen javnim sredstvima u Istočnom Novom Sarajevu.