Museum of world writing korea 2
Južna Koreja   2017

MWW

strelica
Museum of world writing korea 2

Međunarodni konkurs

Museum of World Writing

Lokacija

Južna Koreja

Godina projektovanja

2017.

Autorski tim

M.ilan Vujović | D.ejan Miletić | D.ijana Dejanović | A.leksandar Slaviković

During the work on our design we tried to look back, first of all, to the local outcomes. We tried to produce an object that is symbolizing a great tradition of Korean culture, people and architecture. Our goal was to be, in the same time, responsible and creative in economical, ecological and functional way.Our aesthetic approach was based on two inspirational subjects.

 

The first one is connected with object function and structure. We tried to connect all of functional groups to work together with the simplicity and smoothness. Our Museum is divided in three linear parts - “boats”. Each of these segments is devoted to special kind of activities and functions of the Museum. The first one that is orientated towards the canal and park contain entrance, public communications and paths, and it connects two pedestrian zones of the Central Park. Our goal was to involve the pedestrian routes to be the structural part of new building. One can walk trough the Museum hall, enjoying the inner public space, maybe to rest in the Museum cafeteria or visit the museum shop or even to go to Library or education zone without entering the exhibition spaces. Our idea was to create an interactive space that is completely welcoming for visitors not just in the way traditional Museum was, but especially as a dynamic platform for modern communication.

 

Second “boat” is devoted to exhibition spaces. Temporary exhibition space is on the ground level and the permanent exhibition space is settled on the first floor. Both spaces are treated as multifunctional and flexible ones, with many options in case of different exhibition and moving cases. We have used mobile partition walls to enable large number of spatial options.

 

Third segment is the technical one. It is located on the street (rear) side of the building, opposite from the park. This area is used to accommodate administration, technical supply spaces, storages, garage entrances, kitchen, staff entry and other additional spaces.

 

The second subject was based on our idea of recognition and adoption of traditional Korean cultural forms. First of them was the traditional Korean house with its authentic roof form. We tried to translate that form in to the clear language of modern architecture, using simple but in the same time complex way of working.

 

Next of our inspirations had comes out from Korean Festival of flying (sky) lanterns. Paper lantern, its form, beauty and meaning, inspired us in our intent to mix modernity with tradition and to express them both with minimal number of spatial words and letters.

At last, we found our inspiration in the notion of writing and collecting the artifacts that are connecting with writing. Paper, as a material that is deeply connected with writing, was in our sense of thinking, that common word that connects architecture and writing. We think that “paper” is the term that contains the secret of preservation of the written words. So, we tried to give to the word “paper” the main philosophic role in the generation of our concept. Wrinkled-paper look of the architectural structure is symbolizing the search for the rejected words and ideas. Those are the main activities of a new Museum. We tried to use modern technology to make connection between traditional writing and learning and nowadays needs and habits.

We used special envelope to “dress” our museum. This material, that we proposed, is something like crumpled paper which is rammed between the sub construction grid. This envelope is interactive. It is semitransparent and it reacts with natural and artificial lights from both sides: inside and outside. We used this principle to minimize the spatial impression of building appearance and to encourage the dynamic relations between the park, walkways and pedestrian or bicycling routes and the inner space event and exhibitions. This simple way of interactive working offers a new kind of experience to the consumers of museum exhibitions. We tried to annul the difference between the inner and the outer side of museum, and to involve the outstanding people to take part in the museum events.

The required program of the museum is completely fulfilled. We tried to create a place of communication, interchange and meditation rather than a classical, introvert museum building. We tried to use modern technology to make connection between two different subjects: traditional writing and learning with using of books and text in hardcopy and nowadays needs and habits that depends on internet, cellular phones and mobile computers.